Herkese merhaba 😃☀️🌞
Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Bu hafta okuduğum güzel bir seri idi. Maksi Gorki Çocukluğunu, babasının ölümüne dair hatırladığı bulanık anılarını anlatarak başlamasıyla daha ilk cümleden biz okuyucuları içine çekiyor. Babasının ölümünden sonra annesiyle birlikte ninesi ve dedesiyle birlikte yaşamaya başlaması ve yaşadıklarını ele almadı ile ilerliyor. Maksim Gorki, annesine karşı beslediği saf katıksız sevgiye rağmen annesi sadece arada bir hayatına girip çıkan bir hayaletten ibaret olması oldukça ilgimi çekti ve merak uyandırdı. Gorki’nin hayatında asıl yer edenlerse birlikte yaşadığı ninesi ve dedesidir. Bir mıknatısın iki ayrı kutbu olan nine ve dede, Gorki’nin hayata bakışını şekillendiren yegane iki isimdir. Dedesi, dönemin Rus toplumundaki erkeklerin ev hayatındaki bir tablosunu çizerken; ninesi ise Gorki’nin hayatına dokunan yegane isimdir. Dini hikayelerdeki kutsal bir karakter gibi olan ninesi sayesinde Gorki hayata bağlanmıştır. Yine de 17 yaşında intihar etmeye çalışmıştır. Maksim Gorki “Çocukluğum”da Rus insanın günlük yaşantısını, yaşadığı problemleri, hayatlarında sıkıştıkları noktalara dair bize bir ayna olması, okurken o döneme gitmemizi sağlıyor. O dönemde insan ilişkilerinde yapılan acı ve yanlış şeylerin yıllar geçmesine rağmen hala devam ettiğini görmekle kalmıyor yaşıyoruz.
İlk kitaptaki çocukluğundan sonra Aleksey’in hayata karışmasında yaşadıklarını okuyoruz. 19. yüzyıl Rusya’sının gerçekleriyle yüzleşen Aleksey, büyüme çağında birçok farklı işte uğraşıp her türlü insan karakterini tanımak, görmek ve gözlemlemek zorunda kalmasıyla hayata bakışı, düşünceleri değişir. Fakat Aleksey, bu hayatıyla aynı birçok hayat görüyor. Ne insanla,hayvanla,doğayla yapabiliyoruz ne onlarsız yapabiliyoruz. Anlamak ne mümkün değil. Rusya’nın katı rejimi, toplumsal farklılıklar ve kadına zulüm ağır geldi,bana. O zamanki zorluklar form değiştirse de şimdi de var.
Ekmeğimi Kazanırken'in sonunda Kazan'a doğru yola çıkmıştı Aleksey'in amacı üniversiteye gitmekti.Kitap isminden birçok üniversiteye gittiği sanılsa da aslında üniversite yıllarında, üniversiteden çok insanlardan öğrendilerini öğreniyoruz.Birçok insanla tanışması yer alıyor. Okuduğu kitaplar, seçtiği kitaplar ile herkesin dikkatini çekmeye devam ediyor. Yüzlerce yıl okunacak kitaplar yazmasının ardındaki hayat kinayesini kendinden okumak ne güzel. Keyifli okumalar. 🌸
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder