26 Nisan 2021 Pazartesi

Irvin D. Yalom - Ergen Terapisi

 


Herkese merhaba 😃☀️🌞 

Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Güzel bir hafta geçirirsiniz. Nisan ayı benim için verimli bir ay oldu, okuma açısından. Cuma günü sizlerle 1000k ve Twitter üzerinden okuduğum kitapları paylaşacağım. Kitabı dokuz bölümü üç bölümde özet olarak anlatacağım. Ergenlik dönemi, değişim ve meydan okumadır. Vücut, zihin, yetenek ve kişiler arası ilişkileri değişir. Erken ergenlik (10-13 yaş arası), orta ergenlik (14-17 yaş arası), geç ergenlik (18-21 yaş) olarak üç dönemden oluşur. Karşı çıkma ve inatlaşmaları zarar verme ve düşman olarak görmeleri bulunur. Ayrıca yıkıcı (distürtif) bozukluklarda karşı çıkma, inatlaşma, dehb vb durumlarla karşılaşılır. Travma, depresyon, anksiyete, ailede negatif davranışlar, ebeveynlerin yokuşunu, bağlanma yoksunluğu, etkili baş etme mekanizmalarının etkili olması madde kullanımı ve suistimaline neden olabilir. Bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, kabul ve kararlılık terapisi gibi terapiler uygulanmaktadır.

Değişime ya da strese karşı tepki veya uyum olarak uyum bozukluğu, bir yılı aşkın depresif ya da sinirli ruh hali; okul başarısızlığı, intihar ve yaşamı tehlikeye atma davranışları olan majör depresyon olarak depresyon türleri ile karşımıza çıkabilmektedir. Bir olay ya da durumu tehlikeli olarak algılama ve korkmaya anksiyete bozukları denir.Sınav kaygısı, fobiler, ayrılık kaygısı anksiyete bozukluklarıdır. Takıntı bozukluğu olan Obsesif Kompulsif bozukluk ergenlik döneminde de kendini göstermektedir. Aneroksiya ve bulimia’da akran zorbalığı, sosyal medya, ebeveyn tutumu, bireyin zihinsel ve duygusal süreçleri etkili oluyor.

Kronik Hastalıklar ve somatizasyon ağrı bozuklukları, beden


algısı bozukluğu, zihinsel bozukluklar, ağrı bozukluğu, hipokondri gibi bozukluklar ile karşımıza çıkabilir ve bunlar duygusal nedenle sahte bozukluk olarak da kendini gösterir. Şizofreni ergenlik döneminde ortaya çıkabilir ve pozitif belirtiler, negatif belirtileri vardır. İlişkiler bozulur, halüsinasyonlar, organize olamayan davranışlar, hezeyanlar görülür. Travmaya maruz kalma ile kişilik bozukluğu, akut stres bozukluğu, post travma travma bozukluğu, disosiyatif bozukluk olarak karşımıza çıkar ve travma savaş, şiddet (sözel, fiziksel, psikolojik, zihinsel vb), görme etkili olmaktadır.

Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği vb ölçekler; Grup terapisi, Kabul ve Kararlılık Terapisi,Bilişsel Davranışçı Terapi gibi terapiler uygulanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder