Herkese merhaba 🌞😃☀️
Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Evladım Sana Diyorum kitap kulübünün Giresun Oku İz Bırak grubunun mart ayı ikinci kitabı. Philip George Zimbardo (23 Mart 1933 - 14 Ekim 2024), Amerikalı psikolog ve Stanford Üniversitesi'de fahri profesördür.Zimbardo, 1971 yılında yaptığı Stanford hapishane deneyi ile tanınmış; daha sonradan etik ve bilimsel nedenlerle ciddi bir şekilde eleştirilmiştir. Üniversite öğrencileri için birçok psikolojiye giriş kitabının ve diğer göze çarpan çalışmalarını da içeren The Lucifer Effect, The Time Paradox ve The Time Cure kitaplarının yazarıdır. Ayrıca Heroic Imagination Project'in (Kahramanca Hayal Gücü Projesi) kurucusu ve başkanıdır. Çekingen Çocuk kimdir, türleri nelerdir, gelişimsel olarak ayırıp nasıl yaklaşmalı ve gelişimsel olarak yaşına uygun konuşma, davranma ve nasıl bir yol izleme konuları hakkında tavsiye veren bir kitap. Keyifli okumalar.
Altını çizdiğim yerler;
-Yürüttüğümüz Stanford Üniversitesi Çekingenlik Araştırma Projesi çığır açan incelemeleri, çekingenliğin büründüğü çok çeşitli maskelerim ardında nelerin olduğunu ortaya çıkarmaya başladı. (Sayfa 11)
-Analitik açıdan bakıldığında çekingenlik, özgürlüğümüzün ve onu kısıtlayan şeylerin keskin şekilde farkına varmamızı sağlar. Gerçekten de çekingenlik, "temel özgürlüklerimizin kendi ellerimizle kaybedilmesi" diye de düşünülebilir. (Sayfa 12)
- Çekingenlik, insanı sosyal olarak başkalarınca nasıl değerlendirildiği üzerine aşırı kaygılı olmaya meylettiren zihinsel bir tutumdur. Kişinin reddedildiğine dair ipuçlarına karşı aşırı hassastık göstermesine neden olur. Çekingen kişi, görüşünün ha da tavrının eleştirilmesine herhangi bir olanak yaratan durumlardan ve insanlardan kaçınmaya hazır durumdadır. Kişi, dikkati kendi üzerine çekebilecek davranışlardan uzak durarak "göze batmamaya" çalışır. Dr. Samuel Johnson, 1804'tr yazdığı sözlüğünde çekingenlik üç sıfatla tanımlamıştır; "içine kapanık", "sakıngan" ve "şüpheci". (Sayfa 19)
-Çekingen gençlerimiz farklı bir izlenim yönetimi stratejisi uygular, böylece korumacı öz sunum tarzı yansıtırlar. Onaylanmak İçin çabalamak yerine çekingen kişi, kınana ve ayıplanma olasılığını asgari füzeye indirmeye çalışır. (Sayfa 108)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder