Herkese merhaba 😃🌞☀️
Nasılsınız? Umarım iyisinizdir ve güzel bir hafta geçirirsiniz. Kitabımızın ana karakteri Duygu. İlk bölümde; Duygu’nun babası yoğun çalışıyor, annesi de eşinden sevgi ve ilgi göremediği için depresyonda ve Duygu hem babasının ilgisini çekmek için okulda yaşadığı yaşamadığı şeyleri anlatıyor hem annesinin mutlu olmadı içim uğraşıyor hemde kardeşlerine ablalık harici annelik yapıyor. Daha sonraları yani yetişkinliğinde Mert ile tanışmış ve evlenmiştir. Duygu’nun gözünde Mert; annesini, kendisini ve kardeşlerini bırakıp giden babasıdır. Mert, Duygu’nun içindeki baba boşluğunu doldurmak için ve Duygu’nun hem kendi annesine hem kardeşlerine yaptığı annelik rolüne girmesi için vardır. Tersine gelmiş ama sonra yüzleşmeye cesaret edemediği için terapiyi bırakmıştır. Terapiyi bıraktıktan altı ay sonda attığı mail ile Mert’ten ayrıldığını ve çocuğu ile mutlu olduğunu, içindeki boşluğu doldurduğunu, kendini sevmeyi öğrendiğini ve rollerinden sıyrılarak sadece evladının annesi rolü ile sadece Duygu rollerinde olduğunu belirtiyor. İlk denemede zararlı ilişkilerin yarattığı etki, neden ve nasıl oluştuğu, benliğe saygı, çocukluk ve ergenlikte oluşan boşluk ya da olumsuzluklar nedeniyle olabileceği anlatılmış. Yoksun bırakılma ile birey kendini olumsuz bir ilişkiye sokarak yanı şeyleri tekrar tekrar yaşandığını; ilk bakım veren tarafından yoksun bırakmanın ise ya bağımlı olarak yapışmayı ya da bağımsız olarak ayrışma / uzaklaşma şeklinde olduğu anlatılıyor.
İkinci bölümde ana karakterimiz Arzu. Annesiyle
babası ayrılmış bir kadındır. Çocukken bir arkadaşının da annesiyle babasının ayrıldığını öğrenir ve arkadaşının yanlış yorumlaması ile babasını suçlamasından etkilemiş. Bu etkilenme ile annesinden hesap sorar. Bu daha sonraki yıllarda on iki yıllık evliliğinde de karşısında çıkmış ama çocukluğuna dayandığının farkında değildir. Ayrıca bu olayla oluşan olumsuz duygudurumu iş hayatını ve evliliğini baya etkilemektedir ama kabul etmemektedir. İlerleyen seanslarda ise bunun farkında vararak yeniden keşfetmesi anlatılmış. Ayrılık, yas, ayrılık ve yaş süreci, ayrılık ve yaş sürecinde terapi nasıl yapılır, süreç nasıl işler, psikolojik ve fiziksel tepkiler yer anlatmakta.
Üçüncü bölümde ana karakterlerimiz narsist bireylerin yaşamı konu edinilmiş. Narsist nedir, narsist ile ilişki anlatılmış. Narsist, bireyin kendini dünyanın merkezinde sanması ve bütün dikkati üstüne çekmek için abartılı davranışları ile konuşmalarıdır. İki narsist kişinin evliliği, kredi ilişkileri ve nasıl bir yol izleneceği ile ilgili bilgi veriliyor. Dördüncü bölümde Yaz ile Boranın hikayesine eşlik ediyoruz. Eş terapisi için gelmişler ve iki bitik insanlardır. İkisi de birbirine benzer aile yapılarından gelmiştir ve ailelerinden aldıkları sorunları evliliklerinde de yaşananları ile çözüm aramaya gelmişlerdir. Hem ayrı ayrı hemde ikisi ile de çalışarak birbirleri ile uyumlu dans etmeleri, uyumlu olmaları ile ilgili çalışmalar yapılarak tekrar bir yol bulunmuştur. Son bölümde ise çocukluğumuzdan gelen sorunlar, problemler ve travmaları fark ederek bir psikologdan (yeni mezun olmuş olsa bile) yardım almak, çözmeye çalışmak için yollar üretmek ve bunların hayatımızı nasıl etkilediğini anlatan bir bölüm. Keyifli, öğretici ve güzel bir kitap. Keyifli okumalar. 🌸
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder