9 Haziran 2024 Pazar

Ahmet Mithat Efendi - Çingene


 Herkese merhaba 😃🌞☀️ 

Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Bugün sizi yorumlarımla bunaltabilirim, kusura bakmayın. Okuduğum kitapları sizlerle peşpeşe paylaşacağım, bir gün olucak. Yazar, 1887 yılında yayınladığı bu eserde, bir çingene kızın eğitilmesi üzerinden etnik ayrımcılık üzerinden anlatılması üzerinden konuyu işlemekte. Konuyu, dönemin şartları içerisinde ele alır,Tanzimat döneminin etkisiyle ve toplumsal düşünce ile kendi ideal düşüncelerini kıyaslayarak anlatılmakta. Bunu birçok bölümde, ana karakterini toplumsal statüsü onun kadar yüksek olan yan karakterler ile tartışmaya halinde yapmaktadır. Karakterin yalnız anlatıldığı anlarda ise, maruz kaldığı toplum baskısı sebebiyle, davranışlarındaki değişiklikleri öğreniyor ve sorguluyoruz. Tarzı gereği ve okuduğum kitaplarında olduğu gibi, okuyucusuyla konuşmayı eserinde ihmal etmediğini fark ettim.

Roman, kendi içerisinde uzun sayılabilecek birkaç sayfalık Kağıthane tasviri ile başlar. İstanbul'da okumuş biri olarak hiç gitmediğim Kağıthane'yi öğrenmiş oldum,tabii o dönemin Kağıthanesini. Bunu, oraya yol almakta olan bir sandalın ve içerisindeki altı arkadaşın betimlemesi yer alır. Şems Hikmet Bey’i ve arkadaşlarını sırasıyla tanıştırır ki sanki kitabın işindeymiş gibi hissederiz ve gerçekmiş gibi hissediyoruz. En azından ben öyle hissettim. Grupta hem etnik hem de mesleki açıdan oldukça farklı kişiler yer alıyor. Önce bu kişilerin fiziki özellikleri ve günlük hayatları yazar tarafından anlatılıyor. Ardından Kâğıthane eğlencesine giderler ve bu eğlence sırasında yanlarına gelen çingene grubundaki Ziba isimli bir kız, güzelliği ve sesiyle grubu etkisi altına alır. 

Şems Hikmet Bey, Ziba’ya aşık olur fakat çingenelerin toplumdaki yeri ve toplumun bakış açısı yüzünden bunu dile getirmesine engel olur. Aşkını merak kisvesi altına gizleyerek çingenelerin eğitimle medeni insanlara çevrilebileceğini düşüne ve bu düşüncesini savunur. Buna dayanarak, Ziba’yı tanıdığı bir kadının evine yerleştirir ve eğitim almasını sağlayarak toplumsal değişim olması için uğraşır. Eğitim devam ederken, Şems Hikmet Bey’in üzerindeki toplum baskısı da artmaya başlar ve ön atak olduğu şeye karşı düşünür. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder