11 Eylül 2020 Cuma

William Shakespeare - Fırtına

Herkese merhaba 🌞😃☀️

Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Hepinize güzel bir gün ve güzel bir hafta sonu diliyorum. Normalde tiyatro türü sevmem ama öneri üzerine alıp okuduğum bir kitap. Yazarımız ölmeden beş yıl önce, 1611 yılında yazılmış bir kitap olduğunu öğrendim, araştırmamda. Özgün adı “Tempest” ve yazarımızın son eseri olarak bilinmekte. 1611 yılında sarayda da oynanmış, bir kitap.  Kitabımızın ana karakterlerimiz; Alonso (Napoli Kralı), Sebastian (Kralın kardeşi), Prospero (Gerçek Milano Dükü), Antonio (Prospero’nun kardeşi), Ferdinand (Alonso’nun oğlu), Gonzalo ( Dürüst, yaşlı bir Meclis üyesi), Adrian ile Francisco (Lordlar), Caliban (Köle), Trinculo (soytarı), Stephano (ayyaş kahya), Kaptan, Lostromo, Tayfalar, Miranda (Prospero’nun kızı), Ariel (uçarı bir cin), Cinler ve periler tarafından temsil edilenler ( Irıs, Ceres, Juno, Su Perileri, Orakçılar)
Antonio. kardeşinin yerine göz diker ve Alonso’nun yardımıyla başarır. Dük olmayı kaptıran
Prospero ile kardeşinin kızı Miranda’yı tekneyle denize yollar. Prospero, bu ihaneti kaldıramaz ve intikam almaya karar verir. Prospero, büyücünnü elinden Ariel adındaki cini kurtarır ve intikam için bu cini kullanır. Alonso ile Antonio, Ferdinand ile Sebastianın düğünü için denize açılmıştır. Fermando, bu cini kullanarak tekneyi alabora eder. Herkes Alabora’ya rağmen hayattadır. Ama Ferdinand, herkesin öldüğünü düşünür. Ferdinand, Miranda ve Prospero’nun olduğu mağaraya doğru giderek, mağaraya girer. Ferdinand, Miranda’nın aşkı ile her şeyi yapar. Adile, adada kral ve adamlarının sırrını öğrenir ve büyü ile her şeyi yaptırır. Herkesi tutsak eder.

Tiyatro türünün bana uygun olmadığını ve sıkıldığımı belirtmeliyim. Çok sıkıldım, okurken. Okumak  isteyenlere keyifli okumalar. 🤗

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder