10 Nisan 2024 Çarşamba

Thomas Mann - Büyülü Dağ

 


Herkese merhaba 😃🌞☀️ 

Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Herkesin ramazan bayramını kutlarım. Nice bayramlarımız olsun. Kitabı Giresun Çalıkuşu Kitabevinden aldım ve Bülent abinin tavsiyesi üzerine aldım. Biraz gecikmeli olsa da okuyup bitirdim. Elimde okunacak 8 kitap kaldı. Onları da sizlerle paylaşacağım. 🌺

Evet,kitabımıza gelince; merak edip alıp almamakta kararsız kalınca Bülent abiden tavsiye üzerine aldığım bir kitap. İyi ki de Bülent abi al oku demiş. İki cildi okumak 2 günümü aldı. Oldukça beğendiğim serilerden. Kitabımızın iki cildinde de Gemi Mühendisi olan Hans Castorp, kuzenini ziyaret etmek için sanatoryuma giden, çeşitli hastalık be personelin tartışmalarına dahil olan bir karakter. Etkileşimler ve deneyimleri sayesinde kendi inanç ve değerlerini sorgulamaya , hayatın anlamı üzerine düşünmeye başlar. İsviçre Alplerindeki bir tüberküloz sanatoryumda geçtiğini; insanların varoluşu, felsefeyi, aşkı ve psikolojik olarak değerlendirmesini araştırdığını da belirlemeliyim. Ana tema olarak yaşanın anlam arayışı, insanın varoluşunu anlama mücadelesi ama bu kitaptan önce Victor F. Frankl’ın İnsanın Anlam Anlayışını okuduktan sonra okursanız daha iyi olur. Sanatoryum ortamı metafor işlevi götürür ve her bir karakter nihilizm, idealizm, spiritüalizm gibi birçok farklı yaklaşımı temsil ediyor. Kültürel ve siyasi değişimler üzerine bir yorum. Bireycilik, milliyetçilik, bilim ve teknolojinin hem insan hem toplum üzerindeki etkisi, 1. Dünya Savaşını  Avrupa üzerindeki etkisini de irdeleyen bir kitap.

İki ciltte Hams’ın sanatoryumda geçirdiği 7 yılı ve bu yedi yılda yaşadıklarını; toplumsal, bireysel, ailesel olarak ve psikoloji, din, felsefe üzerinden anlatılıyor. Keyifli okumalar. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder